Turbina inteligentă care poate furniza electricitate pentru o locuință

de: Bogdan Cristea
04 12. 2016

Un grup de cercetători dezvoltă o turbină care ar putea asigura necesarul de energie pentru multe locuințe în viitor.

Problemele cauzate de încălzirea globală și de diverse schimbări climatice care au loc în prezent sunt deja extrem de cunoscute. Astfel, unii oameni se orientează asupra unor surse energie alternative, precum apa. O compania din regiunea canadiană Quebec se folosește în prezent chiar de o turbină creată în mod special pentru râuri pentru a produce energie electrică.

După cum scrie site-ul Interesating Engineering, aceasta furnizează energie în mod constant pe parcursul zilei, având capacitatea de a produce între 4 și 12 kWh în 24 de ore, în funcție de viteza apei. Din câte se pare, turbină trebuie să fie instalată doar în râuri cu o adâncime de cel puțin 60 de centimetri și unde apa curge ci viteze de cel puțin de 1 metru/secundă. De fapt, viteza optimă ar fi de aproximativ 3 metri/secundă.

De asemenea, distanța maximă dintre râul propriu-zis și locația unde trebuie să ajungă energia electrică produsă nu ar trebui să fie mai mare de un kilometru. Râul permite mișcarea de rotație a turbinelor, iar generatorul rezistent la apă este activat. Acesta pare a fi bazat pe o nouă tehnologie, care îi permite să funcționeze chiar și în condiții nefavorabile.

Turbina transformă energia cinetică în electricitate cu ajutorul unui convertor bidirecțional inclus în dispozitivul respectiv. Acest convertor vine și cu anumite funcții speciale, cum ar fi capacitatea de a fi pornit în mod automat, posibilitatea de a optimiza în continuu energia și un mod de oprire de urgență.

Cu ajutorul unui cablu electric, energia produsă este stocată într-o baterie, iar un invertor transformă curentul continuu în curent alternativ, pentru a putea alimenta diverse dispozitive. Pentru instalarea dispozitivul, producătorii acestuia spun că nu este nevoie decât de o persoană specializată în domeniul respectiv. Iar pentru un impact redus asupra animalelor acvatice, ei au folosit în faza de construcție doar anumite metale, precum aluminiul.